Mad og kemi - molekylær gastronomi

Mad og kemi – molekylær gastronomi

I 2014 blev danmarks nationalret kåret, og valget blandt de mange danskere, som stemte, faldt på den gode traditionelle ret stegt flæsk med persillesovs. 

Og det kan man godt forstå, for det er en ret, som vi danskere i mange generationer har nydt at spise, og så er det tillige med en ret, som er nem at tilberede. Alt hvad du behøver er jo faktisk, flæsk, kartofter (gerne nye), persille og så lidt til at lave sovsen.   

Lidt ligesom en anden ret vi også er glade for i Danmark, nemlig frikadeller, som også er en ret som er nem at lave.

Men har du bemærket, at der de seneste år er sket en interessant udvikling inden for gastronomien? – nemlig i retning af det man kalder molekylær gastronomi.

Som navnet antyder er det kogekunst, som benytter sig af helt nye teknikker og involverer en målrettet fokus på de kemiske processer i madlavningen, og på en måde omdanner køkkenet til en slags laboratorum med fysik og kemi.

Det er særligt set i gourmetrestauranter, typisk med én til flere michelinstjerner, hvor stjernekokkene folder sig ud. I Danmark kender du måske den 3-stjernede michelinrestaurant Geranium, som benytter sig af molekylær gastronomi, eller den spanske restaurant El Bulli som, da den eksisterede, var med til at introducere molekylær gastronomi, og faktisk blev kåret til verdens bedste restaurant.

Du tænker sikkert at molekylær gastronomi lyder afsindigt spændende, men er det kun for michelinkokke?

Dertil er svaret heldigvis “nej“.

Der er dukket flere og flere onlinebutikker op, hvor du kan købe de ingredienser, du skal bruge for selv at kunne trylle derhjemme i køkkenet.

Du kan også få eksempelvis silikoneforme, pipetter, reagensglas og vægte, så du for alvor kan folde dig ud, med et godt resultat.

Et godt sted at starte, for at komme i gang, er at vælge en “Molekylær gastronomi startpakke”, som med det samme gør dig stand til at tilberede de lækre retter du måske engang har smagt, og drømmer om selv at servere for din familie eller gæster.

Herfra skal lyde et rungende “bon appetit”.