Hvad bruger man en nervestimulator til?

Nervestimulation kendes også som neurostimulation. Det er et relativt nyt begreb i Danmark, men det er en metode der har været brugt siden 1960’erne. Nervestimulation bruges blandt andet til at behandle smerter eller til at lægge en blokade (anæstesi).

Der benyttes forskellige typer nervestimulatorer. Især skelner man mellem perifer og central nervestimulation.

Nervesystemets funktion

Det perifere nervesystem sender impulser til centralnervesystemet i rygsøjlen. Herfra rejser impulser om smerte, kulde, varme etc. til hjernen. I hjernen bliver informationen behandlet og den træffer en beslutning om reaktion.

Hvis en patient har kroniske smerter i knæet, så kan det være uhensigtsmæssigt at kroppens perifere nervesystem bliver ved med at sende smerteimpulser til hjernen. Ved at indsætte en nervestimulator med forbindelse til centralnervesystemet, kan stimulatoren blokere signalerne om smerte.

Stimulation af perifer nervesystem

Ved at stimulere det perifere nervesystem kan du påvirke og berolige nerverne. Det kan være nyttigt ved for eksempel stress- eller endda angstbehandling. Den mest simple metode er at give massage. Det vil helt naturligt påvirke det perifere nervesystem. Men du kan også bruge en perifer nervestimulator.

Når du påvirker det perifere nervesystem vil kroppen slappe af. Det betyder at blodtrykket falder, vejrtrækning bliver mere rolig og fordøjelsen bliver bedre. Når du bruger en nervestimulator vil det oftest være i forbindelse med smerter.

Lokalisering af nerver

En nervestimulator som SunStim Plus fra SunMed, kan også bruges til at lokalisere nerverne. Derfor er den perifere nervestimulator ofte brugt indenfor anæstesi. Når der er brug for en lokalbedøvelse er det vigtigt at lægen indsprøjter bedøvelsesmidlet det rigtige sted. Bedøvelsen blokerer nervens impulser til centralnervesystemet. Derfor har lægen brug for at vide præcist hvor nerverne ligger. Til at lokalisere store nerver kan du bruge en nervestimulator med prober.

Stimulatoren kan også bruges til at vurdere virkningen af en blokade.