Effektiv behandling mod karsprængninger

Effektiv behandling mod karsprængninger

Har du gennem årene fået små røde eller lilla forgreninger på lår og underben? Eller måske fine, røde streger, der strækker sig henover næse og kinder? Så er du sandsynligvis blevet ramt af karsprængninger, og det er slet ikke så ualmindeligt. Faktisk rammes næsten hver anden voksne dansker af lidelsen. Heldigvis findes der en effektiv behandling, der får karsprængningerne til at forsvinde og din hud til at se fin ud igen.

Hvad er karsprængninger?

Som navnet antyder, så er karsprængninger en tilstand, hvor små blodkar sprænges på grund af skader i karvæggen. Det er ikke farligt, og som regel følger der ingen fysiske gener med – dog med enkelte undtagelser. Til gengæld er sprængningerne til stor kosmetisk gene for mange mennesker.

Er du i tvivl om, hvor vidt dine forgreninger i huden er karsprængninger, så kan du med fordel vise dem til lægen. Han eller hun vil diagnosticere dig blot ved at kigge på mønsteret, der ligner små edderkoppespind og varierer i størrelse og farve.

Karsprængninger ses primært på lår og underben eller i ansigtet omkring næse og kind.

Årsager til karsprængninger

Der findes forskellige årsager til karsprængninger, der kommer, når de tynde kar i overfladehuden bliver udsat for så højt et tryk, at karvæggen brister. Først og fremmest er det aldersrelateret, da karrene med tiden bliver stive og skrøbelige, men derudover er sol, vind og vejr også en af de helt store syndere.

Gravide kvinder har også stor risiko for at udvikle karsprængninger i løbet af graviditeten, da karvæggen bliver mere eftergivelig på grund af specifikke hormoner, ligesom blodmængden fordobles og trykbelastningen i karrene derfor øges.

Overordnet kan årsagerne inddeles i følgende:

– alder

– graviditet

– genetisk

– solskadet hud

– overvægt

– koldt vintervejr

Behandling med mikroscleroseringer

Mange af de mennesker, der døjer med karsprængninger, lider under kosmetiske gener. Det findes der heldigvis råd for; behandling med såkaldt mikroinjektion får nemlig sprængningerne til at forsvinde.

Ved mikroinjektion sprøjtes en væske direkte ind i karsprængningerne ved hjælp af en meget tynd nål. Denne væske får karret til at lukke sig, og i løbet af få uger vil de røde forgreninger være væk. Hos enkelte kan der dog gå måneder, inden edderkoppespindene er helt forsvundet.

Det er meget individuelt om det er nok med én indsprøjtning eller om der skal flere til. Hvis man har mange karsprængninger, så er det typisk nødvendigt at gentage behandlingen nogle gange.

Har du karsprængninger, du ønsker at få behandlet, skal du ifølge loven om kosmetiske behandlinger vurderes af en speciallæge først, men herefter er det bare et spørgsmål om at finde en anerkendt klinik, der udfører behandlingerne.